Horatiu Suciu – mesaj din inimă cu ocazia aprobării noului IUBCVT la Tg Mures

Se realizează un proiect de generație: noul Institut al Inimii aduce la Târgu Mureș aproape 105 milioane de euro. Devenim, astfel, obiectivul aflat pe primul loc din România, în strategia de dezvoltare a sistemului de sănătate, finanțat prin PNRR.

Ne-am propus să construim un Institut al Inimii la Târgu Mureș.
Nou prin construcția și dotările pe care le presupune și continuator al excelenței medicale, dovedită în atât de multe situații limită de echipa IUBCvT.

Astăzi, visul mai multor generatii de specialisti cardiovasculari a primit girul Guvernului României și al Ministerului Sănătății. Și nu oricum, ci de pe locul 1, cu cel mai mare punctaj din țară dintre obiectivele din sănătate finanțate prin PNRR.

Aș vrea să traduc, realist, sentimentele care definesc starea mea din momentul aflării acestei vești istorice.

În primul rând, avem încă o confirmare a celor 50 de ani de excelență la Târgu Mureș în domeniul tratării bolilor cardiovasculare. Este recunoașterea muncii unui mare colectiv de profesioniști, ale căror rezultate certifică folosirea cu folos a acestei sume impresionante, care va fi investită în sănătatea oamenilor.

Mă bucur, așadar, că România intră pe drumul firesc al prețuirii performanței și al promovării meritocratiei.

Este însă o reușită a întregii comunități mureșene și de aceea îndrăznesc să-l numesc un proiect de generație. Entuziasmul de la începutul anului 2022 a devenit o stare de spirit, aproape imposibil de anticipat acum un an.

În spatele acestui succes a fost muncă și au fost oameni. De aceea, este timpul firesc al mulțumirilor.

Mă bucur că am ocazia să menționez, cu recunoștință, implicarea doamnei manager al IUBCvT, dr. Mariana Ciorba.
Suntem recunoscători întregii echipe de management a proiectului, care a făcut un efort enorm pentru a compensa decalajele față de celelalte proiecte aflate în cursă.
Datorită lor am urcat de pe locul 39 în evaluarea inițială, pe locul 1.

Mulțumesc Guvernului României, domnului prim-ministru Nicolae Ciucă, Ministerului Sănătății, domnului Ministru Prof Univ Dr Alexandru Rafila, domnului europarlamentar Cristian Bușoi.

Le mulțumesc decidenților și liderilor politici locali care au sprijinit în unanimitate și necondiționat proiectul, în primul rând domnului Ciprian Dobre, Președintele PNL Mureș, doamnei Prefect Mara Toganel, Consiliului Judetean Mures, domnului Președinte Peter Ferencz, Consiliului Local Tg.Mures, domnului Primar Soos Zoltan, doamnei arhitect Daniela Miheț și specialiștilor din aparatul executiv al Primăriei Tg Mures și Consiliului Județean Mures.

Mulțumiri domnului deputat conf. univ. Florin Buicu, al cărui sprijin pentru acest proiect l-am simtit permanent și necondiționat și domnului rector al UMFST “G.E.Palade” din Târgu Mureș, Prof. Dr. Leonard Azamfirei, care ne-a sprijinit de la bun început.
Multumiri Conducerii SCJU Tg.Mures precum si tuturor conducatorilor de Institutii centrale si locale care ne-au acordat suportul cerându-le scuze ca nu îi amintesc nominal.

Suntem la începutul unui drum greu, care se va finaliza în 2026, cu un nou Institut al Inimii la Târgu Mureș.

Va urma creșterea performanței actului medical în domeniul bolilor cardiovasculare.

Vor fi mai multe inimi îngrijite și mai multe vieți salvate.

Va fi o contributie majora în cresterea prestigiului centrului medical și universitar târgumureșean, spre bucuria noastră, a tuturor.

Dr Horațiu Suciu