Testimoniale

Un nou început, o nouă provocare!

”Totul a pornit din 1.962 cu un vis. La stația de chirurgie experimentală a UMF Târgu Mureș, cea mai tânără universitate de medicină din România în acel moment, un tânăr medic a efectuat 53 de intervenții de transplant cardiac ortotopic la câine, demonstrând că nu există bariere în fața dorinței de progres și performanță în chirurgie când este dublată de perseverență și determinare.

Evenimentul epocal al primului transplant cardiac ortotopic efectuat în Africa de Sud de ilustrul chirurg Christian Barnard în decembrie 1.967 după un stagiu efectuat în Minneapolis, USA, a fost momentul în care un alt vis a devenit realitate. Inima, un organ vital care a ținut pe loc chirurgia cardiacă peste 100 de ani, find considerat un organ de neatins, a putut fi înlocuită cu o altă inimă extrasă de la un pacient aflat în moarte cerebrală. Primul pacient a supraviețuit 18 zile.

În peste 100 de centre din Europa și America de Nord s-a declanșat febra transplantului cardiac, semn că multe echipe erau pregătite, dar nici una nu îndrăznise să facă pasul decisiv. Rezultatele au fost descurajatoare datorită mortalității intraoperatorii și postoperatorii precoce precum și lipsei terapiei imunosupresive eficiente. Rezultatele au ținut transplantarea inimii într-un con de umbră într-o perioadă în care transplantul renal se realiza în număr mai mare și cu rezultate bune, fapt pentru care nu erau mulți cei care mai sperau la un viitor bun pentru transplantarea cardiacă.

Cel care s-a detașat între acești visători a fost celebrul chirurg Norman Shumway, care împreuna cu echipa de la Stanford University Medical Center, California, SUA, a pus bazele științifice ale transplantului cardiac modern. A continuat să creadă în reușita transplantului cardiac ca unică metodă de tratament și vindecare a pacienților cu insuficiență cardiacă ireductibilă, în stadiu avansat, antrenând idei și energii demne de această cauză nobilă a salvării semenilor din îmbrățișarea iremediabilă a morții.

România, 32 de ani mai târziu, la Târgu Mureș, visul din 1.962 al medicului, devenit între timp prof.univ. dr. Radu Deac, șeful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară începe să prindă contur prin efectuarea în iulie-septembrie 1.999 a trei recoltări multiorgan – inimă, ficat și rinichi, efectuate de la trei pacienți aflați în moarte cerebrală.

Se anunța deci, inevitabil trecerea la efectuarea transplantului cardiac clinic, fiind puse la punct toate protocoalele terapeutice necesare, când la București, în 24 octombrie 1.999 a fost efectuat primul transplant cardiac din Romania de către dr. Șerban Brădișteanu, împreună cu prof. univ. dr. Radu Deac, la Spitalul de Urgență Floreasca din București.

Trei săptămâni mai târziu, la 14 noiembrie 1.999, visul de la Târgu Mureș a devenit realitate prin efectuarea cu succes a primului transplant clinic ortotopic la un pacient în vârstă de 59 de ani aflat în stare avansată de insuficiență cardiacă și care după transplant a avut o longevitate de 16 ani.

Au urmat ani și ani de luptă pentru formarea unei echipe capabile de a demonstra prin rezultate că transplantul cardiac reprezintă o metodă sigură de tratament, care a depășit stadiul experimental, singura în măsură să asigure vindecarea pacienților condamnați la o moarte sigură.

Astăzi, aceasta echipă de la Târgu Mureș, în Institutul de Boli Cardiovasculare și Transplant, care la momentul 1.999 era reprezentată în mare majoritate de medici tineri, rezidenți, chirurgi, anesteziști, cardiologi intervenționiști, medici de laborator, imunologi  este cea care în prezent a rămas singura care efectuează în mod curent și în regim 24/7 transplant cardiac în România, cu rezultate foarte bune, ca o dovadă că ambiția, perseverența si determinarea sunt cele care fac diferența și asigură succesul în medicina de excelență.

Această echipă vă invită acum, după 20 de ani, să ne fiți alături, să aniversăm împreună reușita acestui vis început la Târgu Mureș în urmă cu peste o jumătate de secol, un bun prilej pentru a împărtăși experiența și a continua acest drum al performanței în medicină!

Târgu Mureș, 14 noiembrie 2019”

Acesta a fost mesajul meu la una dintre cele mai importante aniversări ale IUBCVT Târgu Mureș. Este istoria foarte pe scurt a transplantului cardiac – mondial și românesc – și a echipei din care fac parte și eu astăzi.

Am ținut să vă prezint acest mic istoric ca să nu uităm cine sunt deschizătorii de drumuri, pionierii acestei cetăți a cardiologiei românești.

În ultimii ani am mai construit – aici la Târgu Mureș – încă un turn al acestei cetăți: chirurgia cardiovasculară la infanți, prenatal sau imediat post-natal. Și suntem singurii din România care facem aceste proceduri.

Construim în continuu. Construim pentru că nici la această oră – anul 2.021 – nu reușim să salvăm mai  mult de 50% din cazuri pe motiv de lipsă de infrastructură. Ar fi generații excepționale de tineri chirurgi dispuși să-și construiască o carieră în România, la un nivel academic nemaiîntâlnit pentru țara noastră, dar ne lovim de lipsa paturilor de A.T.I. pentru recuperarea post-operatorie sau alte situații grave.

Acum, aici, construim generații sănătoase. M-am gândit să promovez un stil de viață sănătos pentru a diminua numărul de cazuri care ajung la noi pentru a fi operate; să devenim mai calculați și mai atenți la capitolul de prevenție. Să fim mai puțin ”pacienți” și mai mult ”sănătoși”.

Acum, aici, construim generații sănătoase. Nu doar de pacienți dar și de tineri medici care vor să studieze și să facă performanță în România. Ne dorim să începem o serie de burse de studiu, să suportăm o parte din cheltuielile de investiții sau de ce nu să promovăm această cetate a cardiologiei românești.

Cetatea cardiologiei românești are nevoie de noi, toți, altfel sunt doar ziduri goale.

Vă invit să luați parte la acest proiect. Vă invit să fim parteneri. Vă invit să ne facem bine!

Târgu Mureș                                                                                       fondator

2021.05.01                                                                              prof. univ. dr. Horațiu Suciu