Dr Horaţiu Suciu: O mie de operaţii pe cord deschis la IUBCvT Târgu Mureş, în 2022

Şeful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară din cadrul Institutului de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare şi Transplant (IUBCvT) Târgu Mureş, dr Horaţiu Suciu, a declarat, miercuri, că la acest institut au avut loc, anul trecut, o mie de operaţii pe cord deschis şi că aceasta este singura unitate din ţară care reuşeşte să acopere întreaga paletă de activităţi pe diagnosticul şi tratamentul bolilor cardiovasculare.

“Au fost de o mie de operaţii pe cord deschis, foarte mulţi pacienţi trataţi cu infarct miocardic, ceea ce dovedeşte două lucruri. Unul, faptul că morbiditatea (mortalitatea) prin boli cardiovasculare este în continuare o mare problemă în ţară şi este pe locul întâi în această zonă şi nu doar în România, ci peste tot bolile cardiovasculare reprezintă cauza numărul 1 de mortalitate. Şi doi, Institutul de Boli Cardiovasculare şi Transplant Târgu Mureş are o activitate completă şi complexă, 24 cu 7, în care toate aceste intervenţii la adult, la copil şi inclusiv transplantul cardiac se efectuează. Practic suntem singura unitate din ţară care reuşeşte să acopere întreaga paletă de activităţi pe diagnosticul şi tratamentul bolilor cardiovasculare, cu rezultate bune”, a declarat dr Horaţiu Suciu.

El a arătat însă că acest număr de intervenţii nu este suficient, iar faptul că la Târgu Mureş va fi construit un nou Institut al Inimii, cu finanţare prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) va duce la creşterea substanţială a numărului de intervenţii.

“Vreau să menţionez aici că nu vom avea mai multe paturi, vom avea în schimb mai multe astfel de operaţii, mai multe zone în care aceste activităţi, operaţii, intervenţii cardiologice vor fi efectuate cu un randament mult mai mare. Deci, practic scopul nostru este să creştem numărul de intervenţii chirurgicale şi, pe cale de consecinţă, să îmbunătăţim starea de sănătate a concetăţenilor noştri, pentru că în continuare infrastructura, diagnosticul şi tratamentul bolilor cardiovasculare în România este mult, mult sub nivelul necesar (…) În continuare în România se fac cam jumătate din necesarul de intervenţii chirurgicale şi cardiologice de care ar avea nevoie populaţia noastră, pe baza unor studii statistice foarte clare”, a susţinut dr Suciu.

Faptul că prin PNRR sunt finanţate proiectele a două institute ale inimii din ţară, cel din Târgu Mureş şi cel din Bucureşti, a spus dr Suciu, este un lucru extraordinar care vine în întâmpinarea unei nevoi reale de sănătate.

“Chiar dacă institutul va fi o clădire nouă (…) va fi conectat printr-o legătură directă cu Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş, cu care, evident, avem o colaborare foarte bună şi acest lucru va continua. Dar ceea ce ne dorim nu este să se înţeleagă că vrem să fugim undeva, ci din contră, rămânem aici, dar vom putea creşte numărul şi calitatea intervenţiilor noastre. Acest proiect este un proiect care a fost făcut public şi costă 105.000.000 de euro”, a precizat dr Suciu.

Managerul IUBCvT Târgu Mureş, dr Mariana Ciorba, a precizat că în cursul anului 2022 activitatea unităţii a fost “deosebit de prodigioasă” şi s-a concretizat în efectuarea a trei proceduri de transplant de cord.

Pe lângă transplanturi, a arătat dr Ciorba, au mai avut loc 673 de intervenţii de chirurgie cardiovasculară la adulţi, 187 de intervenţii de chirurgie cardiovasculară la copii, 132 de proceduri de implantare percutană transcateter a unei proteze valvulare biologice în poziţia aortică, renumitele proceduri TAVI, 8 intervenţii prin tehnici hibride, 48 de proceduri de cardiologie intervenţională la copii cu malformaţii cardiace congenitale, 713 proceduri de dilatare percutană.

Statisticile mai indică 247 de implantări de stimulatoare cardiace, 85 de proceduri de stimulatoare cardiace, 85 de proceduri de electrofiziologie, 49 în implantări de defibrilatoare interne, 29 de implantări de stimulatoare cardiace pentru resincronizare, 27 de proceduri de ablaţii complexe, s-au tratat 398 de pacienţi cu infarct miocardic acut şi au fost trataţi 31 de pacienţi pentru profilaxia morţii subite cardiace de cauză aritmică.

“Vreau să menţionez că la nivelul Institutului de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare şi Transplant se derulează toate activităţile din cadrul Programului Naţional de Sănătate pentru Boli Cardiovasculare (…) Toată activitatea şi eforturile noastre au acum şi premisa realizărilor într-un spaţiu mult mai adecvat, care va fi realizat la cele mai moderne standarde, într-o nouă clădire, precizând în acest context că în data de 11 ianuarie 2023 Ministerul Sănătăţii ne-a comunicat printr-o adresă oficială că a fost finalizată evaluarea proiectelor depuse în cadrul PNRR pilonul 5 infrastructura spitalicească 9, iar proiectul depus de Institutul de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare şi transplant s-a situat pe primul loc cu 92 de puncte”, a precizat dr Ciorba.

În afară de proiectul noului institut cu finanţare PNRR, a precizat managerul, la nivelul institutului se mai desfăşoară şi alte proiecte de modernizare a instalaţiei de ventilare a aerisirii şi modernizare a incintelor blocurilor operatorii.

“De asemenea, sperăm într-o reuşită pe proiectul PNRR de prevenire şi combatere a infecţiilor asociate asistenţei medicale şi, nu în ultimul rând, pentru că am prins gustul aplicării şi derulării de proiecte prin PNRR, vrem să ne completăm digitalizarea, procesul de digitalizare din cadrul proiectului de infrastructură cu un proiect depus pe PNRR pe digitalizare a sistemului medical”, a precizat dr Mariana Ciorba.

La conferinţa de presă au participat şi directorul medical al IUBCvT Târgu Mureş, dr Liviu Moraru, şi prefectul judeţului Mureş, Mara Togănel. AGERPRES