Organizaţia Salvaţi Copiii România a donat, joi, Institutului de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare şi Transplant (IUBCvT), Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) din Târgu Mureş şi Spitalului Clinic Judeţean (SCJ) Mureş aparatură în valoare totală de 87.000 de euro, în cadrul programului de combatere a mortalităţii infantile.
Potrivit managerului IUBCvT Târgu Mureş, dr. Marian Ciorba, institutul a primit de la Organizaţia Salvaţi Copiii, cu sprijinul clienţilor care au achiziţionat cărţi prin Libris.ro, echipamente medicale în valoare de peste 70.000 de Euro, constând în 12 rampe de oxigen salon pentru două saloane, Rotem Stigma – sistem automat de monitorizare a sângerării prin trombelastometrie şi Staerter kit, cinci lavoare aseptice reanimare şi trei lavoare bloc operator.
Şeful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară din cadrul Institutului de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare şi Transplant (IUBCvT) Târgu Mureş, doctorul Horaţiu Suciu, a arătat că anual în România se nasc 100 de copii cu malformaţii cardiace, dintre care 10% necesită intervenţii urgente în prima săptămână de viaţă şi că donaţiile făcute de Salvaţi Copiii sunt menite să crească şansa la viaţă a copiilor.
„Dacă până acum exista şi posibilitatea de a trimite în străinătate cazurile care depăşeau capacitatea de absorbţie a sistemului nostru sau aceea ca echipe antrenate pentru a face diferite misiuni să vină în România, în acest moment aceste canale sunt închise. E nevoie de o dotare urgentă, pentru a nu ţine copiii pe lista de aşteptare. Anual în România se nasc 100 de copii cu malformaţii cardiace, dintre care 10% necesită intervenţii urgente în prima săptămână de viaţă. Institutul a reuşit anul trecut, din cauza pandemiei, 140 de intervenţii, în condiţiile în care efectua circa 300-350 pe an. Târgu Mureş este singurul centru din România în care se fac astfel de intervenţii, iar pe lista de urgenţă sunt 50 de copii. Anual 400-500 de copii rămân neoperaţi”, a arătat dr. Horaţiu Suciu.
Preşedintele executiv al Organizaţiei Salvaţi Copiii România, Gabriela Alexandrescu, a arătat că prin direcţionarea de către cetăţeni a 3,5% din impozitul pe venit, s-a reuşit dotarea Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş, cu echipamente în valoare de 66.265 euro, constând într-un dispozitiv de monitorizare, aparatură de ventilaţie, un ventilator de transport, un robot de UV şi două monitoare de funcţii vitale, şi a Spitalul Clinic Judeţean Mureş cu echipamente în valoare de 13.735 euro, constând într-un monitor de funcţii vitale şi o masă radiantă.
„În prezent, centrul cardiovascular pediatric din Târgu Mureş este singurul cu activitate completă în regim 24/7 pentru chirurgie cardiovasculară pediatrică şi cardiologie pediatrică clinică şi intevenţională (…) Organizaţia Salvaţi Copiii extinde programul de combatere a mortalităţii infantile în secţiile de pediatrie din spitalele din ţară, afectate de o subfinanţare acutizată în contextul pandemiei (…) Parteneriatul cu Libris.ro este unul dintre cele mai vechi şi consecvente pe care le avem la nivel local. Fiecare comandă care primeşte o donaţie din partea cititorilor reprezintă un semn că aceştia sunt empatici faţă de mesajul Salvaţi Copiii, iar deschiderea lor către proiectele Salvaţi Copiii este un semn de încredere. De asemenea, pe lângă sprijinul companiilor, mizăm şi pe solidaritatea tuturor celor ce doresc să se implice, completând formularul de redirecţionare a 3,5% din impozitul pe venit. Ne dorim să existe şi mai multe companii şi persoane fizice care să urmeze acest exemplu”, a declarat Gabriela Alexandrescu.
Preşedintele executiv al Organizaţiei Salvaţi Copiii România susţine că întărirea capacităţii spitalelor de a trata cazurile pediatrice este crucială şi că mecanismul de redirecţionare a 3,5% din impozitul pe venit către secţiile de pediatrie şi neonatologie este astfel vital.
Prin aportul său, Organizaţia Salvaţi Copiii urmăreşte reducerea moralităţii infantile, care era în anul 2019 de 5,8 la mie la nivel de ţară, însă există judeţe în care această rată este peste 14 la mie.
Gabriela Alexandrescu a precizat că în prima parte a acestui an vor fi dotate cel puţin 10 unităţi medicale, cu aparatură în valoare de 1.000.000 de euro şi că mecanismul de redirecţionate a 3,5% din impozitul pe venit către secţiile de pediatrie şi neonatologie este una dintre sursele importante de finanţare.
Reprezentanta Salvaţi Copiii a arătat că, în ultimii şase ani, clienţii Libris.ro au donat aproximativ 500.000 de euro, iar aceste fonduri au fost folosite pentru dotarea unora dintre cele mai importante centre medicale din ţară. Numai anul trecut au fost achiziţionate echipamente medicale în valoare de 110.000 de euro.
„În urmă cu 6 ani nu anticipam să contribuim cu o asemenea sumă: 500.000 Euro părea un prag greu de atins. Ne bucurăm că solidaritatea cititorilor care aleg Libris.ro este într-o continuă creştere şi că împreună putem fi alături de Salvaţi Copiii, oferind un sprijin activ în dotarea unităţilor medicale şi nu numai. Valoarea medie a donaţiei cititorilor de-a lungul celor 6 ani de parteneriat a fost 4,5 lei, cel mai ridicat nivel fiind înregistrat anul trecut, respectiv 5.24 lei”, a arătat CEO Libris.ro, Virgil Oniţă, care a mai precizat că, anul trecut, vânzările online de carte au crescut cu 30% faţă de anii anteriori.
AGERPRES